New York – tipy a triky pro cestovatele – průvodce

New York tipy

Napsala mi jedna čtenářka, že by ráda znala moje doporučení na to, co dělat v New Yorku. To mě inspirovalo k napsání tohoto článku. New York je totiž sice velké město, ale abyste z něj dostali maximum, musíte se poradit s někým, kdo už tam byl. Já New York navštívil čtyřikrát a pokaždé to bylo skvělé. Moji první cestu si můžete přečíst zde: New York blog.

Kniha Cestikon

Informace o chytrém cestování naleznete v knize:

- Ušetřete až 70% na ceně letenky

- Vhodná pro zkušené i nezkušené cestovatele

- Jak se ubytovat a dopravovat zadarmo

- Psáno jednoduše a čtivě

» Více informací

Letenka do New Yorku

Nejlevnější letenky do New Yorku seženete na travel blozích či přímo na OTA Pelikán.cz (záložka akční letenky). Dorazíte na letiště JFK nebo Newark. Z obou jezdí vláček až na Penn station na Manhattan. Rozhodně si neberte černý taxík, je to podvod.

Ubytování

Můžete jej sehnat přes Booking.com nebo třeba Hotels Combined. Pouze si dejte pozor na to, abyste nejeli do NYC zrovna v době, kdy jsou americké národní svátky, kdy jsou ceny ubytování vyšší. Dobré čtvrti na ubytování je Jersey city (na druhé straně řeky v dosahu metra), ale především Brooklyn.

Doprava po New Yorku

Určitě se alespoň jednou svezte žlutým taxíkem. Jinak je nejlepší chodit pěšky a jezdit metrem. Ježdění půjčeným autem po Manhattanu spíše nedoporučuji, ale zase když to jednou zkusíte, budete patřit do exkluzivní společnosti řidičů, kteří na Manhattanu řídili, je to totiž zážitek. 🙂

Ježdění po new yorku autem

Zábava v New Yorku

Asi už máte nějakou představu, proč do New Yorku jet, tak zmíním tipy, které rozhodně doporučuji.

Muzikál OnceMuzikál nebo stand up vystoupení na Broadway
Pokud umíte anglicky dobře, navštivte některé z vystoupeních, na které lákají sami komici na ulici na Brodway nebo prozkoumejte nejdříve internet. Jestli je vaše angličtina horší, nenechte si ujít alespoň jeden muzikál. Já nejsem žádným fanouškem muzikálů. Vlastně je doslova nemám rád, ale byl jsem na Lion King a bylo to prostě úchvatné.

Nakupování v New Yorku
Luxusní nakupování můžete zakusit na 5th Avenue, kde jsou všechny známé značky. Levně a dobře si však nakoupíte v Soho. Úplně nejlepší na nákup levného značkového oblečení, je v obchodech Century 21, kde nakoupíte značky jako Tomy Hilfiger či Lacoste za cenu, kterou má neznačkové oblečení v Evropě. Pokud chcete nakupování ještě zlevnit. Navštivte některý z obchodních domů v New Jersey, kde je nižší daň, než v New Yorku a proto ještě lepší ceny. Nejlepší obchoďáky v NJ jsou Marshalls a T.J. Maxx. Pokud máte auto a chcete nakupovat, tak si najděte ty nejbližší v okolí a zajeďte tam.

Výhled na na New York z Rockefellerova centraVýhled na New York
Říká se, že nejlepší vyhlídka na New York je večer z Rockefellerova mrakodrapu. Rozhled se jmenuje Top of the Rock a uvidíte z něj i majestátný Empire State Building a prý je lepší, jak vyhlídka z ESB. Já byl pouze na Top of the Rock a bylo to dechberoucí.

Muzea a výstavy
Některá muzea bývají ve středu zadarmo. Zjistěte si která. Navíc, když se budete shánět po turistické kartě City Pass, tak si při jejím zakoupení můžete dopřávat muzea a dopravu za výhodné ceny.

Víza a pas

Pozor do USA potřebujete mít biometrický pas (ten s ikonkou čipu na obálce a tvrdou plastovou stránkou s fotkou) a vyplňené ESTA. Vízum není potřeba.

Další tipy:

– Na cestování metrem si kupte MetroCard, která platí více dnů i v případě, že navštívíte New York jen na den. Pokud budete často přestupovat, vyplatí se.

– Chcete-li vidět Sochu svobody a nechcete si platit tour, zajeďte si zadarmo se South Ferry, který jezdí z Battery Park na Long Island. Po cestě uvidíte Sochu svobody.

– Více informací o New Yorku naleznete na mých stránkách: New York.

Kniha Cestikon

Více naleznete v Cestikonu:

- Letenky o 70% levněji, ubytování zdarma

- Čtivá kniha s triky a příběhy

- Získejte motivaci a cestujte třeba i sami

- Jak pro začátečníky tak velmi zkušené cestovatele

» Zjistit více

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..